Aspirin ili acetilsalicilna kiselina se koristi širom sveta za otklanjanje bolova, smanjenje povišene telesne temperature, kao i za razređivanje krvi. Koriste je osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih sudova, posebno osobe koje su preležale srčani udar (infarkt) ili moždani udar (šlog). Koriste je i osobe koje su u riziku od nastanka ovih bolesti, osobe sa povišenim vrednostima krvog pritiska, povišenim vrednostima masti i šećera u krvi, pušači… Zato je u narodu često zovu „lek za srce“ ili „lek za tromb“.

Šta je tromb?

Tromb je krvni ugrušak koji nastaje u krvnim sudovima ili srcu, a nastaje kao posledica zgrušavanja ili koagulacije. Kada su arterije sužene zbog nakupljanja masnoća na njima (aterosklerotskog plaka), tromb može da zapuši krvi sud i dovede do pojave srčanog ili moždanog udara. Redovno uzimanje acetilsalicilne kiseline, kao i smanjenje faktora rizika smanjuje mogućnost stvaranja tromba.

Šta se dešava kada dugo uzimamo aspirin?

Nedavne kliničke studije su pokazale da se kod svake treće osobe koja koristi aspirin, posle određenog vremena javlja smanjenje njegovog efekta ili tzv „aspirinska rezistencija“. Ona nastaje usled povećanih koncentracija homocisteina u krvi, čime se povećava rizik za nastanak infarkta ili šloga. Aspirin se tada „troši“ na neutralizaciju homocisteina, čime se umanjuje njegov zaštitini efekat na srce i krvne sudove.

Šta je homocistein?

Homocistein je jedinjenje, o kojem se poslednjih godina sve više priča zbog njegovog uticaja na nastanak srčanog i moždanog udara. To je aminokiselina koja se normalno stvara u organizmu  iz metionina. Ovaj parametar se može odrediti u laboratorijama iz krvi. Normalne vrednosti su od 5 do 15µmol/l. Povišen nivo homocisteina u krvi direktno oštećuje zid krvnog suda. Povećanje homocisteina u krvi podiže stopu oboljevanja i smrtnosti od srčanog i moždanog udara za 50%.

Smanjenje povišenih vrednosti homocisteina se postiže primenom preparata na bazi aktivnog oblika folne kiseline (folata) i vitamina B6 i B12. Folat smanjuje nivo homocisteina, i na taj način sprečava trošenje aspirina. Folna kiselina u aktivnom obliku tako pomaže aspirinu da ostvari svoj puni terapijski efekat.

Uz svaki aspirin – CARDIOvitamin!

CARDIOvitamin® je jedini preparat na našem tržišu koji sadrži aktivan oblik folne kiseline, vitamine B1, B6, B12, C i D. Zajedničkim delovanjem Cardiovitamina i aspirina, čuva se antiagregacioni efekat aspirina, krvni sudovi se jačaju i čuvaju od oštećenja.

Zašto je važan aktivan oblik folne kiseline?

Svaka druga osoba u Srbiji ima urođeni defekt na enzimu koji pretvara folnu kiselinu u aktivan oblik folne kiseline, što znači da ne može da iskoristi u potpunosti folnu kiselinu koju unese u organizam. Samo aktivan oblik folne kiseline (5-metiltetrahidrofolat) dokazano može da snizi nivo povišenog homocisteina, kao faktor rizika za nastanak srčanog i moždanog udara.

Svetska Zdravstvena Organizacija ističe da se čak 75% smrti uzrokovanih srčanim i moždanim bolestima može sprečiti promenom životnog stila. Zato je od velikog značaja rano prepoznati faktore rizika i započeti sa njihovom korekcijom na vreme.

 

Uz svaki aspirin CARDIOvitamin!