Najčešća pitanja

Imam 43 godine. Od kako sam preležao koronu često se zamaram. Koji proizvod mi može pomoći?
CARDIOvitamin® FD3 je preparat koji se posebno savetuje osobama koje su preležale koronu i nakon toga imaju zamaranje, lupanje srca, gubitak daha.
Kako vitamin D3 može da utiče na zdravlje srca?

Vitamin D3 ima mnogobrojne funkcije u organizmu. Između ostalog, on deluje na jačanje imuniteta i pomaže u smanjenju rizika od nastanka kardiovaskularnih događaja. Nedostatak vitamina D3 u organizmu putem povećanja krvnog pritiska ili dijabetesa, može uticati na oštećenje krvnih sudova i pojavu ateroskleroze, koja je u osnovi nastanka sračanog i moždanog udara.

U mojoj porodici postoji istorija bolesti srca i moždanog udara. Da li bih trebao da koristim Cardiovitamin?
Da, CARDIOvitamin® se savetuje svima koji u porodici imaju opterećenje u oboljenjima krvnih sudova.
Da li mogu da izmerim nivo homocisteina?
Postoje analize krvi koje mere nivo homocisteina i mogu se uraditi u Biohemijskim laboratorijama.
Da li se homocistein stvara kod svih osoba?
Da, to je neizbežan proces koji se odvija u organizmu. Čak i relativno zdrave osobe, koje vode neuredan život, unose veće količine kafe i alkohola ili puše imaju viši nivo homocisteina u krvi. Time se povećava i rizik od bolesti krvnih sudova i srca.
Pijem lek za izmokravanje već duže vreme. Nije mi jasno zbog čega dodatno moram da koristim i vitamine?
Lekovi za izmokravanje ubrzano izlučuju vitamin, a posebno vitamine B grupe i na taj način njihova količina u organizmu opada. Samim tim je onemogućena aktivnost folne kiseline, ali su oslabljene i mnoge druge vitalne funkcije. Zato se svim osobama koje piju diuretike savetuje upotreba CARDIOvitamin®-a.
Imam povišeni pritisak. Da li treba da koristim Cardiovitamin?
Povišeni krvni pritisak je rizik za nastanak infarkta srca i šloga. Uz povišen nivo homocisteina rizik je višestruk. Kako bi se smanjila ta mogućnost neophodno je uzimati CARDIOvitamin®.
Da li je dovljno unositi folnu kiselinu putem hrane?
Folna kiselina koja se unosi putem hrane je u neaktivnom obliku, a dokazano je da jedino aktivni oblik folne kiseline 5MTHF utiče na smanjenje homocisteina. Veliki broj ljudi usled nedostatka određenih enzima ne može da pretvori folnu kiselinu u njen aktivan oblik, pa samim tim je daleko efikasnije koristiti folnu kiselinu u njenom aktivnom obliku 5MTHF. Zbog toga se svim pacijentima koji imaju problema sa srcem i krvnim sudovima preporučuje dodatna suplementacija aktivnim oblikom folne kiseline. CARDIOvitamin® je jedinstven između ostalog jer sadrži već aktivan oblik folne kiseline 5MTHF.