Dejstvo CARDIOvitamin-a

Dokazano je da nedostatak određene grupe vitamina nepovoljno utiče i na zdrave osobe, a kod hroničnih pacijanata može da dovede do ozbiljnog narušavanja zdravlja i ubrzane progresije bolesti.

Homocistein je jedinjenje kome se poslednjih godina sve više daje na značaju, zbog njegovog uticaja na nastanak srčanog i moždanog udara.

Povećanje homocisteina u krvi (5 µmol/l) podiže stopu oboljevanja i smrtnosti od infarkta i moždanog udara za 50%.

Homocistein je aminokiselina koja se stvara u organizmu iz esencijalne amino kiseline metionin. Povišen nivo homocisteina u krvi direktno oštećuje zid krvnog suda.

Organizam sam pokušava da se izbori sa problemom i obnovi ”pukotine” nastale na zidovima krvnih sudova. Ukoliko su u organizmu prisutne dovoljne količine neophodnih vitamina oštećeni krvni sud će se regenerisati.

Zbog nedostatka vitamina, pukotine kojke se su stvorene na krvnom sudovima neće moći da se zacele. U nastala oštećenja se taloži holesterol i stvara plak- zadebljanje. Posledice su ateroskleroza, infarkt, moždani udar i druge bolesti krvnih sudova.

Kako bi se sprečila oštećenja krvnih sudova i srca potreban je svakodnevni unos preparata CARDIOvitamin® koji smanjuje nivo homocisteina u krvi.

Naučnik Linos Pauling, dobitnik Nobelove nagrade je izjavio:

“Mislim da možemo u potpunosti kontrolisati kardiovaskularne bolesti, moždani i srčani udar pravilnim unosom vitamina… Čak ih možemo i izlečiti”.

Za otklanjanje homocisteina iz organizma neophodni su aktivni oblik folne kiseline i vitamini B grupe!

Klinička ispitivanja su pokazala da JEDINO folna kiselina u obliku 5-metiltetrahidrofolata deluje na smanjenje homocisteina u krvi.8

Istraživanje je pokazalo da svaki drugi čovek u Srbiji ima deficit folne kiseline. Razlog je nasledni poremećaj gena za stvaranje jednog od enzima koji pretvara folnu kiselinu u njen jedini aktivni oblik koji snižava nivo homocisteina (5-metiltetrahidrofolat / 5MTHF).

Zato se u organizmu stvaraju veće količine homocisteina i povećava se rizik za bolesti krvnih sudova, infarkta i šloga.

Zato je jako važno da znamo:

Da bi folna kiselina uopšte bila od koristi u našem organizmu ona prvo mora da se aktivira u svoj biološki aktivan oblik (5-MTHF).

  • CARDIOvitamin® sadrži aktivni oblik folne kiseline koji direktno učestvuje u smanjenju homocisteina.
  • Kliničko ispitivanje je potvrdilo da se upotrebom kombinacije iz preparata CARDIOvitamin® (folna kiselina, vitamin B6 i vitamin B12) smanjuje nivo homocisteina za 55%, u odnosu na pojedinačno uzimanje svakog od ovih vitamina. Zato je CARDIOvitamin® idealna kombinacija za smanjenje rizika od oboljenja krvnih sudova, moždanog i srčanog udara.
  • Optimalna doza vitamina B grupe u preparatu CARDIOvitamin® dodatno podstiče smanjenje homocisteina i pojačava energiju za rad srca.
  • Vitamin C iz preparata CARDIOvitamin®, štiti krvne sudove tako što podstiče stvaranje kolagena kojim se popravljaju oštećenja nastala na krvnim sudovima. Istovremeno otklanja i slobodne radikale i toksine iz organizma. Vitamin C dodatno podstiče aktivnost folne kiseline.
  • Dokazano je da vitamin D3 istovremeno odgovoran i za zdravlje kardiovaskularnog sistema putem vise različitih mehanizama, među kojima su regulacija krvnog pritiska, regulacija nivoa glukoze u krvi i smanjenje zapaljenskih procesa koji su faktori rizika za pojavu kardiovaskularnih oboljenja. Ljudi sa nivoom vitamina D ispod 15ng/ml imaju dva puta veći rizik oboljevanja od srčanog udara, srčanog zastoja i šloga, u odnosu na osobe sa normalnim nivoom ovog vitamina.

Cardiovitamin se posebno preporučuje ukoliko uzimate preparate acetilsalicilne kiseline, zbog toga što zajednički pomažu optimalno antiagregaciono dejstvo i čuvaju krvne sudove od oštećenja.