Kardiovaskularne bolesti su uzrok jedne od tri smrti u svetu. U Srbiji godišnje, u proseku 36.000 ljudi doživi moždani ili srčani udar.

O kardiovaskularnim bolestima i savetima kako ih sprečiti razgovarali smo sa specijalistom kardiologije, dr Vojkanom Čvorovićem.

Podaci o smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u našoj zemlji su veoma zabrinjavajući. Kako zaustaviti ovaj trend?

Postoji niz dokaza koji potvrđuju da promena načina života može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti. Bez pravilne ishrane i unosa odgovarajućih vitamina, srce i krvni sudovi ne dobijaju dovoljno energije. Zbog toga vremenom dolazi do propadanja krvnih sudova i slabljenja srca. Svakodnevni stres dodatno jača rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Šta se savetuje ovakvim pacijentima?

Pacijentima se kao terapija obavezno prepisuju aspirini (preparati acetilsalicilne kiseline) kako bi se sprečilo zgrušavanje krvi i začepljenje krvnih sudova.

Međutim, studije su pokazale da 28% pacijenata ne reaguje adekvatno na terapiju aspirinom, čime se povećava opasnost za nastanak moždanog i srčanog udara.

Na žalost, mnogi pacijenti saznaju da aspirin nema očekivani efekat tek kada dožive srčani ili moždani udar.

Kako rešiti ovaj problem?

Svim svojim pacijentima koji koriste aspirin, odnosno uzimaju preparate acetilsalicilne kiseline, preporučujem da uz svaki aspirin, obavezno uzmu Cardiovitamin.

Cardiovitamin je jedinstven preparat, jer sadrži sve potrebne vitamine i jedini aktivni oblik folne kiseline koji snižava nivo homocisteina u krvi.

Vraćanjem homocisteina u normalu, sprečavaju se oštećenja krvnih sudova i smanjuje rizik za nastanak srčanog i moždanog udara.

Cardiovitamin se posebno preporučuje u kombinaciji sa preparatima acetilsalicilne kiseline, jer zajedničkim delovanjem pomažu optimalno antiagregaciono dejstvo i čuvaju krvne sudove od oštećenja. Jedna kapsula dnevno može pomoći da se na potpuno prirodan način sačuva srce, i zbog toga svojim pacijentima uvek preporučujem da uz svaki aspirin uzmu i Cardiovitamin.