Sa docentkinjom doktorkom Gordanom Krljanac, subspecijalistom kardiologije iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije razgovaramo o tome šta je homocistein i zbog čega se za njega kaže da je holesterol 21.-og veka.

Šta je homocistein?

Homocistein je aminokiselina normalno prisutna u svakoj ćeliji, međutim istraživanja pokazuju da povišen nivo homocisteina u krvi ima direktno toksično dejstvo na zidove krvnih sudova i doprinosi njihovom zapaljenju i oštećenju. Pokazano je da homocistein omogućava nagomilavanje masnoća, ubrzava proces ateroskleroze, a i povećava gustinu krvi i stvaranje krvnih ugrušaka. Negativan efekat homocisteina je izraženiji kod starijih osoba.

Kada je homocistein povišen?

Povećanje nivoa homocisteina u krvi (za 3 µmol/L) povećava rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Povećava rizik za pojavu sračanog udara za 15% i moždanog udara za 24%. Pored navedenog, osobe sa povišenim nivoom homocisteina, mogle bi da budu u povećanom riziku od razvoja i drugih zdravstvenih problema kao što su prevremena koronarna bolest, srčana slabost, osteoporoza, demencija, Alchajmerova bolest.

U opštoj populaciji, povišen homocistein ima 5-10% ljudi, kod starijih je zastupljen u 30-40%, a kod pacijenata sa kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima 20-40%. Obično ne izaziva nikakve specifične simptome kod odraslih koji nisu imali nikakav kardiovaskularni ili cerebrovaskularni događaj. Visok nivo homocisteina je obično povezan sa nedostatakom vitamina B-12 ili folata, pa i simptomi mogu da budu vezani za nedostatak ovih vitamina ili za razvoj anemije (bleda koža, slabost, umor, vrtoglavica slabost mišića i nestabilno kretanje, kratak dah ili vrtoglavica, nepravilan rad srca, utrnulost ili peckanje u šakama i stopalima, mentalna konfuzija ili zaboravnost, gubitak težine itd.).

Uzroci povišenih vrednosti homocisteina

Do povišenih vrednosti homocisteina dolazi u hroničnim bolestima kao što su: hronična bubrežna slabost, psorijaza, hipotireoza, sistemske bolesti, kao i kod primene određenih lekova (npr. metotreksat, antiepileptici, nikotinska kiselina, tiazidni diuretici, fibrati, metformin, itd). Fiziološki faktori koji takodje dovode do povišenih vrednosti homocisteina su starost (>50 godina), pol (muški), pasivan način života, ishrana, pušenje, konzumiranje alkohola, deficit vitamina B12, B6, folata.

Povišen homocistein se određuje test analizom krvi u laboratoriji. Pre analize ne treba uzimati hranu nekoliko sati. Određeni lekovi ili vitaminski dodaci mogu da utiču na rezultate. Rezultati su obično dostupni u roku od 24 sata.

Vitamini B grupe i aktivni oblik folne kiseline- preporuka za snižavanje nivoa homocisteina

Ukoliko su vrednosti homocisteina povišene, da bi se njegov nivo smanjio, preporučuje se upotreba vitamina B grupe i aktivnog oblika folne kiseline. Zašto baš aktivni oblik folne kiseline? Klinička ispitivanja su pokazala da svaki drugi čovek u Srbiji ima urođeni nedostatak enzima koji pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik (5-metiltetrahidrofolat / 5MTHF), koji jedini snižava nivo homocisteina. Zato se u organizmu stvaraju veće količine homocisteina i povećava se rizik za nastanak bolesti krvnih sudova, infarkta i šloga.

Šta treba da znaju osobe koje koriste aspirin? Aspirin povećava izbacivanje folne kiseline iz organizma, zbog čega se svim pacijentima koji ga koriste preporučuje da uz njega uzimaju i aktivnan oblik folne kiseline. Zajedničko dejstvo folne kiseline i aspirina poboljšava funkciju zidova krvnih sudova i obezbeđuje maksimalnu zaštitu od srčanog i moždanog udara.

CARDIOvitamin® FD₃- reguliše homocistein i prevenira kardiovaskularna oboljenja

Svojim pacijentima koji su u riziku od pojave kardiovaskularnih oboljenja preporučujem CARDIOvitamin® FD3. To su gojazne osobe, pušači, osobe sa povišenim masnoćama u krvi, pacijenti koji koriste aspirin, boluju od hipertenzije, imaju metabolički sindrom, koriste lekove kao što su tiazidni diuretici, metformin, fibrati; osobe sa hroničnom bubrežnom slabošću, kao i osobe koje imaju aktivni oblik ili su preležale Covid infekciju, ali i druge virusne infekcije. Cardiovitamin® FD3 u svom sastavu, pored 800 mcg aktivnog oblika folne kiseline i vitamina B1, B6 i B12, sadrži i 1000 IU vitamina D3.

Cardiovitamin FD3 nove kutije